https://www.kunstgildeheuvelrug.nl/wp-content/uploads/2017/04/Zimbabwe-fotos.jpg

Kunst uit Zimbabwe

Opening zaterdag 6 mei om 16.00 uur door wethouder Hans Nijhof.

Der expositie is te zien tot 1 juni.

Twee beeldhouwers komen speciaal over uit Zimbabwe om hun eigen beelden te exposeren
zij zullen op 3 zondagen (7-14-21 mei) van 14.00 tot 16.30 uur aan het werk zijn en wel zodanig dat in een middag het hele proces te zien zal zijn van de ruwe steen tot het gepolijste beeld.

Maar er zijn ook schilderijen, spiegels, manden en andere kunstzinnige voorwerpen te bewonderen

Wanneer u op een foto klikt, krijgt u de foto’s vergroot in een diaserie te zien.

 

 

Charles Fundisi

Afvalmateriaal wordt bijzondere kunst in de handen van Charles Fundisi. Zijn objecten van serpentijnsteen en ijzer verbeelden thema’s uit het dagelijks leven. In de collectie zijn bijvoorbeeld moeder en kind, geliefden, reizigers en straatmuzikanten terug te vinden.
Fundisi woont met vrouw en kinderen in Tafare, een buitenwijk van de hoofdstad Harare, Zimbabwe.

Gone Arty heeft een langdurige handelsrelatie met Fundisi en is in Zimbabwe actief in het verbeteren van de woon- en werksituatie van de producent.

Luke Jimbu

Luke werkt samen met zijn 3 broers aan samengestelde producten, die zowel uit steen als uit ‘scrap-metal’ bestaan. In het assortiment zitten onder andere vogelbadjes, kerststallen en sierproducten zoals eenden, appels, pompoenen en uiltjes.  De gepolijste producten worden gemaakt van zacht steen uit de steengroeven bij Kwekwe in Zimbabwe. Grote, ruwe blokken worden eerst klein geslagen en vervolgens met een bijtel in model gehakt. Verfijningen worden aangebracht met rasp en schuurpapier. Het bedrijf is gevestigd in een dicht bevolkte wijk, ongeveer 25 kilometer buiten het centrum van Harare. Naast dat Luke prachtige dingen produceert, is hij directeur van Gone Arty Zimbabwe en heeft hij een belangrijke rol bij het export proces.